Operacije steklovine in mrežnice

image

Dr. Primož Logar je razvil vitreoretinalno dejavnost v Sloveniji in jo izpopolnil kot ambulantno dejavnost v Očesnem kirurškem centru. Njegovo pionirsko delo sega v devetdeseta leta prejšnjega stoletja.

Vitreoretinalne operacije so najpogostejše znotrajočesne operacije po operacijah katarakte. Vitreoretinalna operacija je tehnično izpopolnjen operativni poseg, ki omogoča nadzorovan dostop do očesne mrežnice skozi oko. Pri VRK z rezanjem in aspiracijo (t. i. vitrektomijo) najprej odstranimo očesno steklovino in si tako  omogočimo neposreden pristop k mrežnici. Nato z mikroinstrumenti odstranimo morebitne bolezenske ali degenerativne spremembe nad in pod nevrosenzorično plastjo mrežnice.

Zaradi boljšega poznavanja histopatologije obolenj in napredka v operativni tehniki se je obseg indikacij za VRK v zadnjih letih močno razširil.

Vitreoretinalna operacija je indicirana pri številnih boleznih steklovine in mrežnice, kot so diabetična retinopatija, odstop mrežnice, foramen makule, endoftalmitis, očesne poškodbe in druge. Z vitreoretinalno operacijo odstranimo motnjave v steklovini in bolezenske spremembe na mrežnici ali pod njo. Steklovinski prostor zapolnimo z različnimi raztopinami ali plini glede na bolezensko stanje mrežnice; s silikonskim oljem, različnimi plini ali intraokularno raztopino. Zaradi napredka v poznavanju patoanatomskih in histoloških procesov pri obolenjih steklovine in mrežnice in tudi zaradi napredka v tehnologiji se je anatomski in funkcionalni uspeh vitreoretinalne kirurgije v zadnjih letih izboljšal.